Kroatien

Kroatien är och har alltid varit ett populärt turistland om man bortser från krigstiden. Speciellt bland skandinaver i allmänhet och svenskar i synnerhet är landet ett mycket uppskattat resmål. Under 2008 besökte över 9 miljoner turister Kroatien, dvs dubbelt den inhemska befolkningen. De mest kända och populära turistorterna är Dubrovnik, Split och Pula som alla ligger längs medelhavskusten. Kroatiens geografi är liksom kulturen mycket variationsrik. Dessutom erbjuds sol, bad och aktiviteter som klättring, dykning, segling, jakt och fiske.

Kroatien är ett säkert land och det har inte varit några oroligheter sedan 1995. Sedan kriget lägger dessutom Kroatiska myndigheter stor vikt vid säkerhet för landets turister. Spåren efter kriget är små, många städer klarade sig bra och det som skadades är återuppbyggt. I en del mindre byar kan man skönja spår av kriget.

Zagreb är Kroatiens huvudstad och största stad med nära en miljon invånare. Staden har ett stort kulturellt arv med imponerande arkitektur och många museer och gallerier.

Split som ligger södra delen av Kroatien är landets näst störst stad med ca 200 tusen invånare. Liksom många andra städer i Kroatien finns många historiska monument och byggnader. Sol och bad håller dessutom mycket hög klass.

Pula ligger på Istrien som är den största halvön längs Adriatiska kusten med mycket vacker natur och mycket historik. Pula passar dessutom den som finner gillar vin, mat, bad och sol.

Dubrovnik är en liten turiststad i södra delen av landet som är mycket populär. Staden är mycket vacker och med sina många soltimmar perfekt för soltörstande svenskar.